Пређи на садржај

Identičan stav po pitanju Kosova

Извор: Викиновости


6. мај 2011.
Београд/ Србија BEOGRAD, 6. maja 2011. (Beta) - Šefovi diplomatija Srbije i Namibije, Vuk Jeremić i Utoni Danijel Nujoma, složili su se u petak u Beogradu da su odnosi dve zemlje "izvanredni" i da dele zajedničko gledište po pitanju Kosova, kao i na probleme u svetu.

"Imamo identično gledanje na problem Kosova. Zahvalio sam namibijskom ministru na jasnoj i čvrstoj podršci Namibije kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Vršeni su veliki pritisci na Namibiju (da prizna Kosovo), koji nisu urodili plodom", rekao je Jeremić.

Nujoma je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom istakao da problem Kosova "mora da bude rešen u mirnom dijalogu", dodajući da Namibija "podržava srpsku poziciju" po tom pitanju. On je podsetio na bliske odnose dve zemlje i u prošlosti, ukazujući na doprinos Jugoslavije i Srbije namibijskoj borbi za nezavisnost 1990. i uspostavljanje te države.

Dvojica zvaničnika su naveli da su razgovarali i o uspostavljanju saradnje u oblastima odbrane, infrastrukture, poljoprivrede i visokih tehnologija. Namibijski ministar je pojasnio da su Namibiji potrebna srpska iskustva u pomenutim oblastima i dodao da kada je o odbrani reč, njegova zemlja želi da otvori vojnu bolnicu i da bi u tom smislu bila značajna razmena vojnog medicinskog osoblja.


Извор[уреди]