Ideja o ukidanju institucija antidemokratska

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу25. август 2011.
(Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u četvrtak da je ideja o ukidanju srpskih institucija na Kosovu „antidemokratska težnja“ i da dijalog sa Prištinom ne treba da bude predmet ucenjivanja Srbije.

„Što se tiče takozvanih paralelnih institucija, mi smo samo stavili do znanja nemačkoj strani da one institucije o kojima se ovde govori jesu one koje su izabrali gradjani, da te institucije imaju demokratsku proveru i demokratski legitimitet“, rekao je Đelić za portal EurAktiv i agenciju Beta povodom izjave nemačke kancelarke Angele Merkel da paralelne institucije na Kosovu treba da budu ukinute.

„Ideja da takve institucije budu ukinute je jedna antidemokratska težnja i veoma je bitno priznati, ako već želimo da se gradi demokratija na Balkanu, da se moraju poštovati one institucije koje imaju podršku građana“, kazao je Đelić.

Đelić je rekao da je Srbija spremna na dijalog o svim otvorenim pitanjima, ali ne na način da se favorizuju jednostrane akcije koje mogu dovesti do nasilja i gubitka života „i ne na način da se negira demokratija“.

Извор[уреди]