I drugi dan pregovora u Badenu bez pomaka

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. novembar 2007.
Baden/ Nemačka (Beta) - U hotelu "Dvorac Vajkersdorf" u banji Baden ni danas, drugog dana pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje "trojke" Kontakt grupe, nije bilo pomaka u približavanju stavova o budućem statusu Kosova.

Delegacija Beograda je na današnjem zajedničkom sastanku iznela nove detalje modela suštinske autonomije Kosova i upozorila na opasnost od jednostranih poteza. Prema tom modelu, Kosovo bi zvanično imalo samoupravu uz pun pristanak Beograda, imalo bi pristup međunarodnim finansijskim institucijama, (osim UN, OEBS i SE), kulturna i privredna predstavništva u inostranstvu, naveo je predsednik Srbije Boris Tadić na tom sastanku.

Kosovska delegacija je na tom sastanku ponovila stav da se nezavisnost Kosova ne može dovoditi u pitanje i iznela svoje predloge o poboljšanju odnosa Kosova i Srbije kao dve nezavisne države. Ruski predstavnik u "trojci" Bocan-Harčenko izjavio je jutros da se Rusija zalaže za nastavak pregovora posle 10. decembra, ali da su za to "potrebni jaki argumenti".

Извор[уреди]