Hvalospevi BBC-ja za album snimljen sa učesnicima Guče

Извор: Викиновости11. децембар 2009.
BEOGRAD, 11. decembra 2009. (Beta) - Album "Gypsy Groovz Orćestra Goes TuttiMundi Night Train for Lovers And Thieves", snimljen sa učesnicima Dragačevskog sabora trubača, uz internetsku asistenciju muzičara iz 14 zemalja, "verovatno je najbolje izdanje ciganske muzike" u 2009. godine, ocenio je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

U prikazu muzičkog kritiča ove medijske kuće Džona Luska (John Lusk) navodi se da je "Gypsy Groovz Orćestra" nastao tako što je njegov autor Ilija Stanković, u nastojanju da dočara živu atmosferu Guče okupio u studiju u Vrnjačkoj Banji 75 muzičara pod vođstvom Ekrema Sajdića, i snimke postavio na Internet.

Zatim su muzičari iz celog sveta pozvani da unaprede ovaj džem sešn, i oni su to učinili preko svetske informatičke vežbe, nasnimivši svoje predloge preko postojećih snimaka. U ovom jedinstvenom projektu učestvovali su muzičari iz 14 zemalja.

"Među onima čiji je doprinos uključen (u album) nalazi se 10 rastafarijanaca sa Trinidada i svirač sitara iz Pendžaba po imenu Gurdial Sing Namdar. To možda deluje čudnovato, ali romska dijaspora ima korene na indijskom potkontinentu", naveo je britanski kritičar.


Извор[уреди]