Hrvatski film Crnci pobednik 15. Festivala autorskog filma

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. децембар 2009.
Beograd-  (Beta) Hrvatski film "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića osvojio je nagradu "Aleksandar Saša Petrović" kao najbolje ostvarenje prikazano u glavnom programu 15. Festivala autorskog filma u Beogradu.

"Film 'Crnci' je razoružavajuće istinito delo koje uspešno kombinuje minimalizam i dubinu", rekao je u sredu uveče na završnoj svečanosti u Dvorani kulturnog centra Beograda presednik žirija, reditelj Sergej Dvorcevoj, laureat prošlogodišnjeg festivala.

Nagradu za najboljeg autora mlađeg od 35 godina dobio je kanadski reditelj Ksavijer Dolan, autor filma "Ubio sam majku", dok je žiri posebno pohvalio nemačkog reditelja turskog porekla Fatiha Akina za "inteligentnu komediju" - film "Soul Kitchen", koji je dobio i nagradu žirija FIPRESCI Srbija.

Za glavnu festivalsku nagradu "Aleksandar Saša Petrović", vrednu 7.000 evra, ove godine se takmičilo 14 ostvarenja, a u žiriju koji je odlučivao o pobednicima, pored Dvorcevoja, bili su i hrvatski reditelj Antonio Nuić i producentkinja Nađa Turinceva.

Festival je večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda zatvorila rumunska glumica Anamaria Marinca, a potom je premijerno prikazan film "Ordinary people" Vladimira Perišića.


Извор[уреди]