Hrvatska povlači zakon o ništavnosti optužnica?

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. октобар 2011.
Брисел-  (Beta) - Evropska komisija je u četvrtak u Briselu upozorenjem da je "važno da se ne ugrozi regionalna saradnja u istragama ratnih zločina" reagovala na pripremu hrvatskog zakona o ništavosti optužnica JNA, SFRJ i Srbije protiv državljana Hrvatske zbog krivičnih dela u ratu 1990-tih godina na području Hrvatske.

Predstavnik Evropske komisije Peter Stano je to danas rekao novinarima, zamoljen da se osvrne na pripremu zakona u Hrvatskoj, i naglasio da Evropska komisija „poziva na oprez i pažljivo razmatranje zakona u tako osetljivom području“.

„Evropska unija podstiče Hrvatsku da u regionu nastavi konstruktivan dijalog o pitanju ratnih zločina“, ukazao je Stano, novi predstavnik za štampu komesara za širenja EU, Štefana Filea.

Dodao je da je Evropska komisija „upoznata s predlogom tog zakona, koji je usvojila vlada i koji trenutno razmatra (hrvatski parlament), a odobren je juče u Odboru za pravosuđe Hrvatskog sabora“.

Vlada Hrvatske je saopštila da je pokrenula donošenje tog zakona pošto je objavljeno da je iz Srbije stigla optužnica protiv 44 hrvatska državljanina, uključujući nekoliko ratnih rukovodilaca, za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991. Optužnicu je 1992. podnelo Vojno tužilaštvo JNA.

Hrvatski mediji u četvrtak su javili da je vlada Hrvatske odlučila da odustane od spornog zakona o ništavosti optužnica iz Srbije. Umesto tog zakona vlada će, navodi Hrvatska radiotelevizija, uputiti predlog deklaracije kojom bi se Srbija osudila zbog optužnica i zahteva za istragama pokrenutim protiv hrvatskih državljana.

Deklaracijom će se takođe naložiti da se pitanje saradnje u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina reguliše posebnim međudržavnim ugovorom izmedu Hrvatske i Srbije. Navodno je odluka o odustajanju doneta na užem kabinetu vlade, a biće potvrđena u četvrtak na sednici Vlade.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg