Hitno doneti pravilnik o prevozu dece

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. јул 2011.
BEOGRAD, 8. jula 2011. (Beta) - Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je u petak povodom nesreće u Žagubici u kojoj je poginuo jedan dečak, da u Srbiji ne postoji pravilnik o organizovanom prevozu dece na sportske manifestacije, nego samo na đačke ekskurzije i istakao da bi to hitno trebalo urediti.

"Postojeći pravilnik reguliše samo prevoz dece na đačke ekskurzije, ali pod pravilnik ne spada prevoz kulturno-umetničkih društava ili sportskih klubova. Zato bi to hitno trebalo regulisati sve oblike organizovanog prevoza dece", rekao je Okanović agenciji Beta.

Okanović je rekao da ne bi trebalo prejudicirati ničiju krivicu za nesreću u Žagubici pre zvaničnog utvrdidjivanja uzroka nesreće.

"Evidentno je, međutim, da je na traktorskoj prikolici prevoženo više od pet osoba, koliko je dozvoljeno zakonom, kojim je propisano i da oni koji se voze na prikolici ne smeju sedeti na stranicama, da stoje i da budu na teretu koji je viši od stranice prikolice", rekao je Okanović.

Dečak, član Karate kluba "Japan-Beograd" poginuo je, a 14 dece teže je i lakše povređeno na Beljanici kod Žagubice kada se prevrnula traktorska prikolica u kojoj su se prevozili. Vozača iz Beograda policija je zadržala u pritvoru zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja.


Извор[уреди]