Пређи на садржај

Hitni razgovori u G7 zbog finansijske krize

Извор: Викиновости


7. август 2011.
Брисел-  (Beta) - Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe sedam održaće u ponedeljak hitne telefonske konsultacije pre otvaranja azijskih berzi, kako bi koordinisali mere posle snižavanja kreditnog rejtinga SAD, prenosi u nedelju Bi-Bi-Si.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni i evropski komesar za monetarnu politiku Oli Ren ranije su pozvali na usaglašavanje mera među članicama Grupe sedam, koju čine najrazvijenije svetske privrede, navodeći da kriza mora biti rešavana na globalnom nivou.

Agencija za kreditni rejting Standard i Por u petak je snizila kreditni rejting SAD za jedan stepen, sa najvišeg AAA na AA+, prvi put u istoriji Amerike. To će negativno uticati i na privrede evropskih država koje su čvrsto povezane sa američkom, posebno na Italiju i Španiju koje je već pogodila ekonomska kriza, ocenjuje agencija AP.

BBC navodi da će uskoro biti održan i hitan sastanak Evropske centralne banke na kojem će biti odlučeno da li će banka otkupljivati spoljni dug Italije, kako bi sprečila dalje potrese na evropskom finansijskom tržištu.

Извор[уреди]