Пређи на садржај

Harvi ostaje Karadžićev branilac

Извор: Викиновости12. фебруар 2010.
HAG, 12. februara 2010. (Beta) - Britanski advokat Ričard Harvi i dalje će biti sudski postavljeni branilac Radovana Karadžića, pošto je žalbeno veće Haškog tribunala u petak odbilo zahtev Karadžića da Harvi bude smenjen.

Nastavak suđenja bivšem predsedniku Republike Srpske, otpuženom za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH 1992-95, zakazan je za 1. mart. Karadžić je od Tribunala tražio da povuče postavljenje Harvija, uz obrazloženje da mu sudski sekretar nije dao priliku da sam odabere branioca sa liste advokata registrovanih za zastupanje pred Tribunalom.

Žalbeno veće suda je, odbijajući zahtev, u petak protumačilo da Karadžić koji namerava da se brani sam, a kome je sud postavio branioca, nužno ne uživa pravo da bira advokata koje imaju optuženi koji ne žele da se zastupaju sami. Prema odluci da mu se postavi branilac, Karadžiću nije oduzeto pravo da se brani sam, a sudski postavljeni branilac Ričard Harvi preuzeće njegovo zastupanje samo ako optuženi ne dođe na nastavak procesa 1. marta.


Извор[уреди]