Hag i Kosovo kočili Srbiju od 2000.

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. октобар 2010.
BEOGRAD, 3. oktobra 2010. (Beta) - Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri smatra da su nerešena pitanja saradnje sa Haškim tribunalom i Kosova otežavala napredak svim demokratski izabranim vladama u Srbiji od 2000. godine do danas.

U izjavi za Betu povodom 10 godina od demokratskih promena, Montgomeri je ocenio da je Srbija napredovala u mnogim oblastima, ali da je napredak u nekim kao što su pravosuđe ili borba protiv korupcije sporiji nego što se očekivalo.

Ocenivši da je Srbija "bez sumnje u tome ostvarila veliki, ponekad ne shvatamo koliki, napredak", Montgomeri je ukazao i na činjenicu da se na Zapadu "ponekad potcenjivale teškoće tranzicije u Srbiji".

"U nekim oblastima kao što su pravosuđe, zapošljavanje, korupcija tranzicija traje mnogo duže nego što bismo voleli, i mi i srpski narod. Činjenica je takođe da su nerešena pitanja saradnje sa Haškim tribunalom i Kosovo dodatno otežavali napredovanje svih demokratskih vlada u protekloj deceniji", rekao je bivši ambasador SAD u Beogradu.

Vilijam Montgomeri bio je prvi američki ambasador koji je došao u Beograd posle demokratskih promena 2000. Službovao je u Sofiji i Zagrebu, a u Beogradu je bio ambasador od 2001. do 2004. godine.


Извор[уреди]