Hadžić optužen za zločine u istočnoj Slavoniji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. јул 2011.
HAG, 20. jula 2011. (Beta) - Bivšeg vođu Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića, koga su uhapsile vlasti Srbije, Haški tribunal je optužio za zločine nad nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu 1991-92.

Hadžić je poslednji, 161. optuženi koji će se naći u pritvoru Tribunala u Sheveningenu. U bekstvu je bio od 2004, kada je tužilaštvo u Hagu obelodanilo optužnicu protiv njega.

Bivši premijer SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem i predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, optužen je u 14 tačaka za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Optužnicom mu se na teret stavljaju progon, istrebljenje i ubistva nesrba, zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i nehumana dela, deportacije i prisilno premeštanje, bezobzirno razaranje naselja, uništavanje kulturnih i verskih objekata i pljačka.

Prema optužnici, Hadžić je od avgusta 1991. do kraja juna 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata sa velikih delova teritorije Hrvatske.

Na čelu tog poduhvata bio je, po optužnici, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, a među učesnicima su bili Jovica Stanišić, Franko Simatović-Frenki, Vojislav Šešelj, Željko Ražnatović-Arkan, Milan Martić, Radovan Stojičić-Badža i pripadnici JNA.


Извор[уреди]