Пређи на садржај

Haški sud oslobodio Milutinovića optužbi

Извор: Викиновости


26. februar 2009.
Hag/ Holandija (Beta) - Haški tribunal oslobodio je u četvrtak bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića optužbi za zločine nad Albancima na Kosovu 1999.

Tribunal je Milutinoviću (66) sudio po optužnici za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova u prvoj polovini 1999.

Zajedno s Milutinovićem, optuženi su i tadašnji potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Bivši potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović osuđen je u četvrtak na 22 godine zatvora zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999.

Generala u penziji Vojske Jugoslavije Dragoljuba Ojdanića Haški sud je osudio na 15 godina zatvora zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999. Ojdanić je u to vreme je bio načelnik Generalstaba VJ.

General u penziji Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković osuđen je na 22 godine zatvora. Pavković u to vreme je bio komandant Treće armije VJ.

General u penziji Vojske Jugoslavije Vladimira Lazarevića osuđen je na 15 godina zatvora zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999. Lazarević u to vreme je bio komandant Prištinskog korpusa VJ.

Generala u penziji MUP-a Srbije Sreten Lukić sud je u četvrtak osudio na 22 godine zatvora. Lukić je u to vreme bio načelnik Štaba MUP-a Srbije u Prištini.

Milutinović je u pritvoru Tribunala od januara 2003, Šainović od početka maja 2002, Ojdanić od kraja aprila 2002, Pavković od kraja aprila 2005, Lazarević od početka februara 2005, dok je Lukić u pritvoru od početka maja 2005. Svi optuženi dobrovoljno su se predali.

Извор

[уреди]