Grupa Kal promoviše kulturu Roma

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. септембар 2011.
BEOGRAD, 13. septembra 2011. (Beta) - Grupa Kal počela je u utorak kampanju za afirmaciju Roma "Da li znaš ko sam ja?" tokom koje će u naredna tri meseca, neromskoj populaciji predstavljati kulturu Roma u cilju smanjenja stereotipa o ljidima sa "zlatnim zubima", najavio je lider grupe Dragan Ristić.

Za promociju će biti korišćen video spot grupe koji promoviše toleranciju i prikazuje istorijski put Roma od Indije do Srbije, kao i džingl kampanje u kome su predstavljeni mladi obrazovani Romi.

Ristić je na konferenciji za novinare rekao da će u sledeća tri meseca na tribinama širom Srbije govoriti o novim tendencijama u oblasti romske kulure, o rasnoj diskriminaciji, i upoznavati većinsko stanovništvo sa kulturom, tradicijom, običajima i uspesima Roma.

Prema njegovim rečima vreme je da prestanu predrasude i stereotipi o "širokim osmesima i zlatnim zubima" i pozvao sve građane da grade zajedničku budućnost u kojoj su svi jednaki.

"Dragi prijatelji vreme je za buđenje. Živimo pored vas stotinama godina, komšije smo a toliko nas malo poznajete. Znate li da su Django Rajnhart, Jul Briner, Čarli Čaplin, Hoakin Kortes poreklom bili Romi? Znate li da među nama ima inženjera, doktora, glumaca, pravnika, arheolga", podsetio je Ristić koji je vođa kampanje.

Akademik Rajko Đurić ukazao je da bi akcija bila uspešna i da bi se stvorilo bolje sutra, Romi moraju upoznati sami sebe i stvoriti uslove da ih predstavljaju najbolji među njima, fakultetski obrazovani, a ne oni sa osnovnom školom, koji su zauzeli pozicije u društvu.

Извор[уреди]