Greška je ne širiti EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

29. мај 2010.
SARAJEVO, 29. maja 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu na sesiji Igmanske inicijative u Sarajevu da bi zaustavljanja proširenja Evropske unije bila greška koja bi mogla da ostavi tragične posledice za građane zapadnog Balkana.

Tadić je rekao da je ponosan što je pre 10 godina učestvovao u formiranju Igmanske inicijative, koalicije nevladinih organizacija iz regiona.

Danas se obeležava 10. godišnjica rada Igmanske inicijative, koja je dobila ime u znak sećanja na proleće 1995, kada je grupa od 38 intelektualaca i antiratnih aktivista iz Srbije i Crne Gore, posle 48 sati putovanja preko Mađarske i Hrvatske, preko planine Igman pa kroz improvizovani tunel ušla u Sarajevo koje je bilo pod opsadom Vojske Republike Srpske.

Tadić je rekao da je pre deset godina bilo teško i zamisliti doći u glavne gradove bivše Jugoslavije i govoriti o povezivanju i prijateljvstu. "Stvari ni danas do kraja nisu rešene, ali je sitacija neuporedivo bolja", rekao je Tadić i istakao da "EU treba da poštuje dostignuće" u zajedničkim uspesima i rešavanju brojnih problema između zemalja zapadnog Balkana.

"Integracija zapadnog Balkana u EU nema alternative. Svedoci smo da je politika proširenja donela prosperitet građanima koji su ušli u EU i nijedna zemlja koja je postala članica nije postala siromasnija", rekao je Tadić.


Извор[уреди]