Granice na Balkanu su povučene

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. јун 2011.
BEOGRAD, 14. juna 2011. (Beta) - Državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Verner Hojer izjavio je u utorak u Beogradu da su granice na Balkanu "realnost koju niko ne treba da dovodi u pitanje" i da je priznavanje teritorijalnog integriteta "svih susednih država" jedan od preduslova za širenje EU.

"Šsto se tiče proširenja Evropske unije, preduslov je da se priznaje teritorijalni integritet susednih država i to svih susednih država", kazao je Hojer novinarima posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Božidarom Djelićem.

Hojer je rekao da Nemačka podržava evropsku perspektivu Srbije, ali je naglasio da Srbija mora da razvija "dobrosusedske odnose". "Mi polazimo od toga da su granice na Balkanu povučene i da je to realnost koju niko ne treba da dovede u pitanje", dodao je.

Državni ministar nemačkog ministarstva izrazio je zadovoljstvo zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića i njegovog izručenja u Hag. "Siguran sam da je Srbija dala jasan signal da je njen put ka Evropskoj uniji i time (hapšenjem Mladića) je to još jednom potvrđeno", istakao je, dodajući da je svestan da to nije bio lak korak.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je da će vlada Srbije učiniti sve da na decembarskom samitu obezbedi podršku Nemačke i svih članica EU za dobijanje statusa kandidata, ali i za određivanje datuma početka pregovora za ulazak u EU za proleće 2012. godine. "Mi to ne očekujemo kao nagradu, kao privilegiju nego smo veoma svesni da moramo da radimo, da bismo došli do tog momenta, na daljoj saradnji sa Haškim tribunalom", naveo je on.


Извор[уреди]