Gradska pastorala u Artgetu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јун 2011.
BEOGRAD, 22. juna 2011. (Beta) - Izložba fotografija Gorana Basarića pod nazivom "Gradska pastorala" biće otvorena od 24. juna do 27. jula u Fotografskoj galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Na 40 fotografija autor predstavlja svoj život u dva doma: u idiličnom Vankuveru - vizuelnom raju koji odiše urbanim spokojstvom - i u Beogradu koji je napustio tokom ratova devedesetih godina 20. veka.

Priča o Vankuveru kroz prizore dece koja se igraju u susedstvu, uličnih muzičara na Grenvil Ajlendu, venčanja u parkovima, džogera koji se kroz grad kreću "s lakoćom s kojom struja protiče kroz žice" svedoči o osobenoj sposobnosti Kanađana da privatnost nameknu čak i većini javnih mesta, naveli su organizatori izložbe.

Nasuprot tome, slike urbanog Beograda prikazuju užurbane prolaznike koji promiču kroz okvire slike "kao da beže od neveselih uspomena svoje prošlosti".

Galerija Artget je povodom decenije rada priredila ciklus izložbi po izboru svojih dosadašnjih umetničkih direktora. Fotorafije Gorana Basarića odabrala je Goranka Matić koja je Artget vodila u sezoni 2005-2006. godine, saopšteno je iz KCB-a.


Извор[уреди]