Gradi se danski Grejslend

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

15. јун 2010.
KOPENHAGEN, 15. juna 2010. (Beta-AFP) - U danskom gradu Randersu u utorak je počela izgradnja kopije čuvene kuće Elvisa Prislija Grejslend koja će biti otvorena za posete narednog proleća.

Kuća, koja se nalazi više od 8.000 kilometara od nekadašnjeg Elvisovog doma u Memfisu, ideja je Danca Henrika Knudsena koji je, kako je rekao, postao Elvisov obožavalac kada je sa osam godina čuo pesmu "Burning Love". "U kopiji Grejslenda nalaziće se 6.000 predmeta koji su pripadali "kralju", kakvi su odeća, čizme, gitare, pisma, ugovori i drugi neobični predmeti", kazao je 46-godišnji Knudsen. Pre petnaestak godina, Knudsen je u Randersu otvorio muzej posvećen Elvisu koji je "jedini muzej sa stalnom postavkom posvećen 'kralju' izvan SAD koji godišnje prima oko 25.000 posetilaca", dodao je.

U danskom Grejslendu biće izložene "hiljade Elvisovih stvari iz postojećeg muzeja u gradu, kao i veliki broj drugih predmeta koji se zbog nedostatka prostora čuvaju u skladištu", a koje je Danac sakupio poslednjih decenija. Novu turističku atrakciju činiće muzej, prodavnica, bioskopska sala i restoran. Očekuje se da će radovi biti dovršeni na proleće 2011. i da će koštati 3,5 miliona evra. Izgradnju finansiraju tri privatna investitora i jedna lokalna banka. Prema predvidjanjima gradske turističke službe, Grejslend u Randersu godišnje će posećivati između 75.000 i 125.000 ljudi.


Извор[уреди]