Građenje obilaznice obezbeđuje bolje uslove za investitore

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


16. decembar 2011.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je borba za investicije važnija od svega, a da je put Srbije ka EU pretpostavka za dovođenje novih investitora.

"Moramo da se borimo za investicije svaki dan. Danas je ta borba važnija od svega", rekao je predsednik Tadić pošto je zajedno sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom obišao radove na obilaznici oko Beograda, na petlji Batajnica.

Ističući da je dovođenje investitora otežano bez saradnje sa EU, Tadić je naglasio da svi koji kažu da Srbija zbog Kosova treba da odustane od EU zapravo govore o manjim šansama za investicije i za nova radna mesta.

"Evropska unija je i danas, bez obzira na finansijsku krizu, politička činjenica za svaku zemlju. I kada neki investitor razmatra gde će da plasira svoj kapital, on želi da to bude u zemlji koja predstavlja zonu sigurnosti. Put ka Evropskoj uniji je garancija da će se stići do te zone sigurnosti. Put ka EU je pretpostavka za dovođenje investitora."

Boris Tadić je rekao da Srbija bez tri do četiri milijarde evra investicija godišnje ne može da obezbedi razvoj, veći BDP i nova radna mesta. On je naglasio da su se u svetu zbog ekonomske krize dramatično smanjile investicije.

Govoreći o obilaznici koju je danas obišao, Tadić je rekao da je reč o velikom poslu i velikoj koristi za građane Srbije. "Naš cilj je da to bude autoput punog profila. Do sada smo ostvarili "polu profil", a od 2013. godine radiće se i na drugoj traci".

Prema njegovim rečima, ova obilaznica će omogućiti značajno rasterećenje saobraćaja, kako u Beogradu tako i u Srbiji, a time će biti obezbeđeni i bolji uslovi za nove investitore.

"Mi imamo jasnu zamisao o tome kako bi Srbija trebalo da izgleda u narednih deset godina kada je reč o infrastrukturi i reindustrijalizaciji. Imamo jasnu zamisao i kada je reč o političkom procesu koji bi to trebalo da obezbedi. Ono što, međutim, ne možemo da predvidimo jeste kako će svet da izađe na kraj sa ekonomskom krizom", rekao je Tadić.

On je istakao da je Srbiji potreban realan novac, a ne ulazak u opasna zaduživanja.

Predsednik Tadić i gradonačelnik Đilas obišli su radove na delu obilaznice oko Beograda, na petlji Batajnica, a zatim je planiran obilazak trase Batajnica - Dobanovci - Straževica. U okviru projekta petlje Batajnica predviđena su dva vijadukta približne dužine od po 1,5 kilometara, kao produžetak autoputa od Novog Sada prema Dobanovcima.

Mostovska konstrukcija se sastoji od levog i desnog mosta sa po dve prilazne rampe, a svaki od mostova se sastoji od četiri dilataciono razdvojene konstrukcije. Početak radova na izgradnja leve mostovske konstrukcije planiran je 2012. godine. Planom je predviđeno da se do kraja 2011. počne sa revitalizacijom desne strane autoputa pre mosta.

Kada je reč o trasi Batajnica - Dobanovci - Straževica sa petljom Dobanovci, predviđeno je izvođenje punog profila autoputa sa servisnim saobraćajnicama.

Boris Tadić i Dragan Đilas će danas obići i mostove 13, 14 i 15 na trasi Orlovača — tunel Straževica, trasu Orlovača — tunel Straževica, kao i tunel Straževica.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg