Građani Kosova i Albanije za Veliku Albaniju

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу29. јануар 2010.
(Beta) - Ubedljiva većina građana Kosova i Albanije podržava stvaranje Velike Albanije, dok gotovo svaki drugi ispitanik smatra da je to i verovatno u bliskoj budućnosti, pokazalo je Galupovo istraživanje Balkan monitor.

Na pitanje da li podržavaju formiranje Velike Albanije potvrdno je odgovorilo 74,2 odsto ispitanika na Kosovu i 70,5 odsto u Albaniji. U isto vreme, 47,3 odsto ispitanika na Kosovu i 39,5 u Albaniji reklo je da misli da je stvaranje Velike Albanije verovatno u bliskoj budućnosti.

Velika većina građana Kosova - 70,5 odsto, rekla je da je proglašenje nezavisnosti dobra stvar, dok velika većina građana Srbije (63,8 odsto) veruje da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Od onih koji očekuju da će se to ipak dogoditi najviše njih (9,7 odsto) odlučilo se za vremenski rok od pet godina.

Na Srbiju se kao na prijateljsku zemlju gleda najviše u Crnoj Gori (69,1 odsto ispitanika), Makedoniji (54,8 odsto) i BiH (44,3 odsto), a najmanje u Hrvatskoj (6,9 odsto), Albaniji (7,6 odsto) i na Kosovu (3,5 odsto ispitanika). Kao neprijatelja Srbiju je procenilo 83,2 odsto ispitanika na Kosovu, 50,4 odsto u Hrvatskoj i 47,2 odsto u Albaniji.

Istraživanjem čiji su rezultati postavljeni na sajtu http://www.balkan-monitor.eu obuhvaćeni su Hrvatska, BiH, Srbija, Kosovo, Makedonija i Albanija.

Извор[уреди]