Grčki premijer Karamanlis poziva na prevremene izbore

Извор: Викиновости


3. септембар 2009.
Atina/ Grčka

Grčki premijer Kostas Karamanlis zvanično je pozvao na prevremene opšte izbore, posle sastanka sa predsednikom Karolosom Papuljasom u četvrtak (3. septembra). Parlament će biti raspušten u ponedeljak, a izbori će biti održani 4. oktobra.

Na polovini svog četvorogodišnjeg mandata, premijer je saopštio tu odluku u televizijskom obraćanju naciji u sredu uveče. On je rekao da želi da dobije "novi mandat od naroda" radi sprovođenja preko potrebnih, ali bolnih strukturnih reformi kako bi zemlja mogla da se izbori sa uticajem globalnog ekonomskog pogoršanja.

"Posledice ekonomske krize su vidljive; imamo dve teške, presudne godine pred sobom", rekao je Karamanlis, lider vladajuće konzervativne stranke Nove demokratije (ND). "Preduzimanje neophodnih mera nameće jedno rešenje: raščišćavanje političke scene i novi mandat naroda."

Posle više od jedne decenije u opoziciji, ND se vratio na vlast nakon ubedljive pobede na parlamentarnim izborima u zemlji u martu 2004. godine. Stranka je ponovo odnela pobedu na izborima u septembru 2007, ali s obzirom da je dobila većinu od samo jednog mesta u parlamentu koji broji 300 članova, Karamanlisu su vezane ruke, pa su urgentne mere za kontrolu sve većeg budžetskog deficita i jačanje oslabljene ekonomske konkurentnosti odložene.

"Ako ne reagujemo odmah, onda će posledice biti velike, a 2010. godina koja predstoji teška za ekonomiju", rekao je premijer u svom govoru u sredu.

Posle godina stabilnog rasta od 4 odsto, grčka ekonomija će, kako je projektovano, oslabiti za oko 1 odsto u ovoj godini. Neki analitičari kažu da se zemlja možda kreće ka svojoj prvoj recesiji od 1993. godine u narednim mesecima.

Zbog "teške nove realnosti" stroge strukturne reforme, striktna fiskalna disciplina i "rat" protiv rasprostranjene utaje poreza su od suštinskog značaja, ali takve nepopularne mere zahtevaju stabilan politički sistem, rekao je Karamanlis.

Vlada se suočava sa oštrim kritikama zbog svoje navodne umešanosti u niz korupcijskih skandala, načina na koji se nosila sa šumskim požarima, posebno onim iz 2007. godine, kao i sa neredima izazvanim ubistvom tinejdžera od strane policije u decembru prošle godine.

Ključni ekonomski sektori, kao što su terorizam i pomorska špedicija, teško su pogođeni globalnim padom, a nezaposlenost je u porastu. Opozicija kaže da Karamanlis ne može da se uhvati u koštac sa problemima zemlje.

"On ne može da sredi ekonomsku krizu, niti da izradi budžet, niti da kontroliše svoju stranku ili vodi svoju vladu", rekao je u sredu Jorgos Papandreu, lider glavne opozicione stranke PASOK.

Ostaje da se vidi da li su vanredni izbori "političko samoubistvo", kako sugerišu mnogi analitičari, ili kocka koja će se isplatiti ND-u. Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da konzervativci zaostaju otprilike šest procenata za socijalistima koji su pobedili na izborima za Evropski parlament u junu sa prednošću od 4,4 odsto u odnosu na ND.

Međutim, PASOK možda neće biti u stanju da odnese ubedljivu pobedu da bi mogao da vlada sam, kažu anketari.

Socijalisti su nagovestili da će, u slučaju da se to dogodi, oni tražiti nove izbore, nakon izmene izbornog zakona kojom se olakšava formiranje vlade sa manjim brojem glasova.

Извор[уреди]