Gosti Kustendorfa Otokar Vavra i Abas Kjarostami

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. децембар 2010.
BEOGRAD, 20. decembra 2010. (Beta) - Specijalni gosti ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji će biti održan od 5. do 11. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, biće češki reditelj Otokar Vavra i iranski reditelj Abas Kjarostami.

Jedan od najznačajnijih čeških filmskih autora, stogodišnji Otokar Vavra, svojim filmovima obeležio je protekli vek, a među njegovim studentima, pored autora poput Miloša Formana ili Jiržija Mencla, bio je i osnivač "Kustendorfa", reditelj Emir Kusturica.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak u Ministarstvu kulture Srbije Kusturica je rekao da će tokom festivala biti prikazani Vavrini filmovi "Romansa za trubu" (1967) i "Čekić za veštice" (1970), a česki reditelj će zajedno s domaćinom održati i filmsku radionicu za studente.

Abas Kjarostami će takođe razgovarati sa studentima, uz projekciju svog prvog filma snimljenog van Irana "Overena kopija" (Francuska, (2010). U programu "Retrospektiva velikana" biće prikazani i Kjarostamijevi filmovi "Gde je kuća mog prijatelja?" (1987), "Krupni plan" (1990), "Kroz maslinjake" (1994) i kanski pobednik "Ukus trešanja" (1997).

Gosti ovogodišnjeg "Kustendorfa" biće i ruski reditelj Nikita Mihalkov, meksički glumac Gael Garsija Bernal ("Dnevnik motocikliste"), norveški reditelj Erik Pope, koji će, takođe, voditi filmske radionice za studente.


Извор[уреди]