Gordon: Srbija da prizna realnost Kosova

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

9. jul 2012.
Priština-  (Beta) Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon je u ponedeljak u Prištini izjavio da je tokom posete Beogradu i sastanka sa njenim predsednikom Tomislavom Nikolićem, zatražio da se prizna „realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova“.

Na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, Gordon je rekao da je predsedniku Nikoliću rekao da SAD „snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenit Kosova, i pozvao ga da Srbija prihvati realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova“.

Gordon je rekao da je susret iskoristio i da predsednici Jahjagi i drugim zvaničnicima čestita zbog odluke Međunarodne upravljačke grupe o završavanju nadgledanja nezavisnosti Kosova.

Američki zvaničnik je ocenio da je to rezultat značajnog napretka Kosova za četiri godina od proglašenja nezavisnosti.

Gordon je rekao da je od predstavnika Srbije zatražio i da nastave sprovođenje sporazuma postignutih tokom tehničkog dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

„Mi snažno podržavamo stremljenja Kosova za ulazak u EU i NATO“, istakao je Gordon.

Pozdravio je „snažno opredeljenje institucija Kosova“ koje mu je premijer Hašim Tači preneo tokom sastanka za vikend u Dubrovniku, a danas i predsednica Jahjaga - da se preduzmu „konkretne aktivnosti za približavanje srpskoj zajednici na severu“ Kosova.


Izvor[уреди]