Goranu Bregoviću nagrada u Karlovima Varima

Извор: Викиновости


15. јун 2011.
Праг-  (Beta) - Jugoslovenski muzičar i kompozitor Goran Bregović i američki glumac i režiser Džon Torturo dobitnici su nagrade predsednika Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, koji će trajati od 1. do 9. jula.

„Mislim da je dobro da ta nagrada nije samo za režisere i glumce već i za autore filmske muzike“, kazao je u sredu predsednik festivala Jirži Bartoška kada je saopštavao imena ovogodišnjih dobitnika festivalskih nagrada. Torturo na 46. festival u Karlovim Varima dolazi povodom svetske premijere svog filma „Negde danas uveče“ u kojem igra sa svojom suprugom Ketrin Borovic. Festivalsku nagradu Kristalni globus za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji dobiće britanska glumica Džudi Denč.

Na karlovarskom festivalu biće prikazano 179 igranih filmova, a nagrade u glavnoj takmičarskoj sekciji u kojoj ovog puta nema predstavnika domaće, češke kinematografije, dodeliće međunarodni žiri na čelu sa mađarskim režiserom Ištvanom Sabom. Većinu filmova u Karlovim Varima, osim nekoliko starijih u retrospektivama, češka publika imaće priliku da vidi prvi put. Na programu je 21 svetska premijera, a velika pažnja posvećena je debitantima, pošto 54 filma koje će publika videti predstavljaju prva ostvarenja režisera.

Извор[уреди]