Godina posvećena Ivu Andriću

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. октобар 2011.
Beograd-  (Beta) - Obeležavanje jubileja vezanih za život i rad književnika Ive Andrića počeće 9. oktobra otkrivanjem Andrićevog citata ispod spomenika na Andrićevom vencu u Beogradu, saopštilo je u sredu Ministarstvo kulture Srbije.

Posebna proslava biće organizovana 10. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, na dan kada je pre pedeset godina Ivi Andriću uručena Nobelova nagrada.

Kako se navodi u saopštenju, u 2011. godini navršavaju se dva jubileja Ive Andrića - sto godina od objavljivanja njegovog prvog književnog rada u časopisu "Bosanska vila" i pedeset godina od dodele Nobelove nagrade za književnost.

U oktobru 2012. biće obeležena godina od njegovog rođenja tako da je period od oktobra 2011. do oktobra 2012. utvrđen za obeležavanje tih jubileja, saopšteno je iz ministarstva.

Jubileji će biti obeleženi kroz regionalnu koprodukciju predstava, seriju izložbi o Andrićevom delu u gradovima Evrope, na sajmovima knjiga i univerzitetima, izdavanje jubilarne poštanske marke, kao i promocije njegovih sabranih dela.

Извор[уреди]