Globalni privredni rast četiri odsto

Извор: Викиновости


21. септембар 2011.
VAŠINGTON, 21. septembra 2011. (Beta-AP) - Međunarodni monetarni fond (MMF) je u novim prognozama globalni privredni rast procenio na četiri odsto i ove i naredne godine ali je znatno smanjio procene rasta evropske i američke privrede.

Ocenjujući da svetskom privrednom rastu prete ozbiljni rizici, MMF je u novim Svetskim ekonomskim perspektivama ukazao na zavisnost finansijskih potresa i sporog ekonomskog rasta i u SAD i u Evropi.

U Evropi je, kako se navodi u izveštaju MMF-a, dužnička kriza naterala banke da smanje kreditiranje. Istovremeno je u SAD letošnji snažan pad cena akcija nepovoljno delovao na poverenje potrošača i poslovno poverenje i verovatno će doprineti padu potrošnje.

To je usporilo rast i podstaklo brojne investitore da izmeštaju novac, odnosno da sa ulaganja u akcije prelaze na sigurnije investicije, poput obveznica državne blagajne. Sporiji privredni rast u Evropi će otežati i borbu zemalja koje imaju dužničke probleme da stave svoje dugove pod kontrolu.

Iz MMF-a poručuju da evropski i američki zakonodavci moraju da budu odlučniji kako bi se smanjili budžetski deficiti. Takođe je MMF ukazao na potrebu da evropske banke što pre povećaju rezerve i to iznad novog minimalnog nivoa koji bi trebalo da se primenjuje od 2019. godine.

Извор[уреди]