Glasanje u Skupštini 31. avgusta

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. јул 2009.
Beograd-  (Beta) Skupština Srbije o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i o još 23 tačke dnevnog reda vanredne sednice glasaće 31. avgusta, izjavila je u četvrtak predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je u izjavi novinarima u Skupštini Srbije odbacila navode da je glasanje zakazano za mesec dana zbog problema u vladajućoj koaliciji o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju.

"Nema nijednog zakona koji posebno utiče na ovaj termin. Rezultat glasanja 31. avgusta biće isti kao i da je glasanje bilo ranije", rekla je predsednica parlamenta i dodala da je u najboljem interesu da to bude taj termin kako bi sednica bila završena u duhu u kojem je i trajala.

Đukić-Dejanović je navela da je kontaktirala predstavnike Vlade Srbije i da je nakon toga odlučila da glasanje zakaže za 31. avgust jer će, kako je rekla, odmah nakon toga 1. septembra moći da počne nova vanredna sednica.

Ona je dodala da je avgust termin za glasanje koji omogućava nesmetano funcionisanje svih planova Vlade Srbije i države.

"Jedan od najbitnijih razloga za odluku da glasanje bude 31. avgusta je to što ćemo do tada imati predlog za još jednu vanrednu sednicu pa mislim da je avgust mesec kada je nabolje da se poslanici odmore i obezbede bolji tehnički uslovi za funkcionisanje Doma Narodne skupštine", rekla je Đukić-Dejanović.

Nova Srbija (NS) je ocenila da odluka predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da glasanje o Predlogu zakona o informisanju zakaže za 31. avgust znači da je Vlada Srbije pala.

"Nova Srbija zahteva da se smesta prestane sa trgovinom u Parlamentu i manipulisanjem građana Srbije i da se, bez odlaganja, raspišu vanredni parlamentarni izbori kako bi na vlast došli odgovorni ljudi koji znaju kako da zemlju izvedu iz krize", navodi se u saopštenju NS.

Ta stranka je dodala da zahtev za raspisivanjem vanrednih izbora ne predstavlja rezultat političke borbe već neophodnost "radi opstanka Srbije i srpskog naroda".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić izjavio je da je glasanje o tačkama dnevnog reda vanrednog zasedanja Skupštine zakazano za 31. avgust, jer vladajuća koalicija nema većinu za usvajanje izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.

Aligrudić je agenciji Beta rekao da "ovo pokazuje nemoć vladajuće koalicije da održi svoju koherentnost i Vlade Srbije da obavlja svoj posao".

"Argumenti koje je iznela predsednica Skupštine Srbije ne piju vodu. Da je potrebno dan za glasanje spajati sa nekom budućom neizvesnom vanrednom sednicom za koju je ona navodno dobila uveravanja da će biti posle 31. avgusta. Takvu besmislicu skoro nisam čuo", rekao je on.

Prema Aligrudićevim rečima, Zakon o informisanju je "potreba dela vlade da hrani sujetu svojih ministara, a da istovremeno pokuša da ugrabi korist od njega i spreči protok informacija".

"Ja se iskreno nadam da je ovaj njihov debakl jedan od prvih znakova uvoda u vanredne parlamentarne izbore".

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović rekao je da je očigledno da u vladajućoj koaliciji ne postoji većina za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i da je zato glasanje o tačkama dnevnog reda vanrednog zasedanja parlamenta zakazano za 31. avgust. "Ovo vreme je u stvari kupovina i pokušaj da se ta većina obezbedi ili unutar vladajuće većine ili od nekih opozicionih stranaka", kazao je Todorović agenciji Beta.

On je rekao i da predsednica Skupštine Srbije koja bi trebalo da štiti integritet parlamenta "ovim pokazuje da je marioneta u rukama izvršne vlasti i Borisa Tadića".

"U Srbiji ne funkcionišu dve grane vlasti - zakonodavna i sudska, i one su pod kontrolom izvršne vlasti. Očigledno je da teror vladajuće većine prelazi sve moguće granice. Najbolji dokaz za to je završetak ove sednice", kazao je Todorović.


Извор[уреди]