Generalni sekretar NATO-a poziva Atinu i Ankaru da izglade razlike

Извор: Викиновости


28. август 2009.
Atina/ Grčka

Novi generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je Grčku i Tursku ove nedelje da unaprede odnose, naglašavajući da njihovi tekući sporovi remete napore Alijanse u Avganistanu i Africi dovodeći kopnene trupe u opasnost.

"Mislim da ne možemo da dozvolimo nedovoljnu bezbednost zbog svih tih političkih sporova -- moramo pronaći pragmatična rešenja", rekao je Rasmusen u četvrtak (27. avgust).

Kipar je u središtu tenzija između te dve susedne države, obe članice NATO-a. Ankara ne priznaje deo tog podeljenog mediteranskog ostrva kojim upravljaju kiparski Grci, a koje se pridružilo EU u maju 2004. bez svog severnog dela koji kontrolišu kiparski Turci.

Reagujući na to, Turska je sprečila uključivanje Kipra u stratešku saradnju između EU i NATO-a, čime je onemogućila Alijansi da osigura adekvatnu zaštitu za instruktore 27-člane Unije u Avganistanu.

"Na kraju bi nedostatak bezbednosnih sporazuma mogao da dovede naše osoblje na terenu u opasnost... To je stvar koja me zaista brine", rekao je Rasmusen.    

Bivši danski premijer koji je 1. avgusta položio zakletvu kao 12. generalni sekretar Alijanse, izrazio je nadu pre svog puta u sredu da će videti napredak u odnosima između dva ključna saveznika u NATO-u tokom svog mandata. "Mada su to bilateralna pitanja, efekti tih tenzija osećaju se mnogo šire, a odnosi NATO-a i EU su najočigledniji primer", rekao je on.

Rasmusen je u Atini održao razgovore sa grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom, ministarkom inostranih poslova Dorom Bakojani i ministrom odbrane Evangelosom Meimarakisom. Pored odnosa između Grčke i Turske, takođe su razmotreni situacija u Avganistanu, proces formulisanja nove doktrine NATO-a i odnosi Alijanse sa Rusijom, izvestila je grčka novinska agencija ANA-MPA.

Grčki zvaničnici takođe su informisali Rasmusena o tekućim pregovorima o rešavanju spora zemlje oko imena sa susednom Makedonijom, u kojima posreduju UN. Posle razgovora u Atini u četvrtak, šef NATO-a otputovao je u Tursku, gde se sastao sa predsednikom Abdulahom Gulom. Rasmusen je kasnije razgovarao sa premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

On je pozvao Rasmusena da radi na unapređivanju dijaloga NATO-a sa muslimanskim svetom. Osuđujući činove terorizma izvršene u ime Islama, turski premijer je iskoristio priliku da pozove Zapad da pokaže veće poštovanje za Muslimane i da pogura kandidaturu svoje zemlje za prijem u EU.

"Ako Evropska unija želi da bude globalni faktor, dom alijanse civilizacija, onda Turska mora da zauzme svoje mesto unutar Unije", izjavio je on, a prenosi AP.

Rasmusen je pozvao Tursku da igra veću ulogu u borbi protiv terorizma, kao i da pošalje veći broj vojnika u sastav NATO-ovih Međunarodnih bezbednosnih snaga za podršku (ISAF) u Avganistanu. Turski kontingent u ISAF-u trenutno ima oko 730 vojnika koji obavljaju dužnosti u Kabulu i okolini. Rasmusen je takođe pozvao Tursku da razmotri veći angažman u naporima za obnovu siromašnog, ratom opustošenog obrazovnog sistema te azijske države.

Извор[уреди]