Generalna skupština UN o predlogu rezolucije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. септембар 2010.

Ujedinjene nacije / Njujork / SAD (Beta) Generalna skupština UN u četvrtak će razmatrati predlog rezolucije o Kosovu koji je Srbija dostavila nakon usaglašavanja teksta sa Evropskom unijom.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jermić prisustvovaće sednici koja počinje u 21.00 po našem vremenu.

U predlogu rezolucije pozdravlja se spremnost EU da olakša proces "dijaloga izmedu strana" i konstatuje da bi proces dijaloga sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi, navodi se u predlogu rezolucije Srbije.

Prvobitni tekst rezolucije o Kosovu Srbija je podnela Generalnoj skupštini UN 28. jula nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 SB UN ni međunarodnim pravnim poretkom na Kosovu.

U predlog dokumenta koji je usaglašen sa EU ubačeno je da Generalna skupština UN "pozdravlja spremnost EU da olakša proces dijaloga između strana".

U poređenju sa prvobitnim predlogom, koji je Srbija podnela 28. jula, u izmenjeni predlog ubačena je i rečenica da se "prima sa uvažavanjem savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo i nakon pažljivog razmatranja istog, uključujući i pitanja o kojima je dato mišljenje".

Iz teksta je izostavljena rečenica u kojoj se u prvobitnom predlogu Srbije konstatovalo da je Generalna skupština "svesna da nije postignut dogovor između strana o posledicama jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije" i naredna u kojoj je pisalo da "jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja".

Izbačen je potom i član u kojem Generalna skupština "poziva strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu".

Generalna skupština UN najčešće usvaja rezolucije natpolovičnom većinom glasova, ali je za usvajanje rezolucija o "važnim pitanjima" potrebna dvotrećinska većina.

Generalna skupština UN jedan je od pet glavnih organa svetske organizacije i jedini u kojem su sve zemlje članice jednako zastupljene, po sistemu jedna zemlja jedan glas.

Rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu obavezujuće za zemlje članice, ali imaju veliku političku težinu.

Bookmark-new.svg

Izvori[уреди]