General Trifunović optužen u Sloveniji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

14. јул 2010.
MURSKA SOBOTA, 14.jula 2010. (Beta) - Okružno tužilaštvo u Murskoj Soboti optužilo je oficire bivše JNA, generala Vladu Trifunovića i pukovnika Berislava Popova za ratni zločin nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991.godine.

Kako je u sredu rečeno agenciji Beta u Okružnom javnom tužilaštvu u Murskoj Soboti, glavna rasprava protiv Trifunovića i Popova biće održana pred okružnim sudom u Murskoj Soboti, 28. i 29.oktobra ove godine.

Trifunović i Popov su optuženi na osnovu komandne odgovornosti kada je general Trifunović kao komandant Varaždinskog korpusa izdao naređenje podredjenom pukovniku Popovu, komandantu kasarne Kalnički partizani u Varaždinu, da zaposedne granične prelaz sa Austrijom na teritoriji Slovenije.

General bivše JNA Vlado Trifunović bio je optužen i u Srbiji i Hrvatskoj. U Srbiji je, odlukom Višeg suda u Beogradu od 18. marta, obustavljen krivični postupak protiv generala Trifunovića, nakon sto je Vrhovni sud Srbije u januaru ove godine ukinuo presudu kojom je Trifunović, bivši komandant Varaždinskog korpusa, zbog predaje kasarne osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

U Hrvatskoj je tokom devedesetih godina general Trifunović pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.


Извор[уреди]