Пређи на садржај

Gay organizacije delile kišobrane i promovisale sajt za podršku LGBT osobama

Извор: Викиновости


18. septembar 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Koalicija šest LGBT organizacija iz Srbije: Labris, Kvirija centar, Gejten, Siguran puls mladih iz Beograda, grupa Izađi iz Novog Sada i Duga iz Šapca, organizovala je danas na Trgu Republike akciju podele kišobrana duginih boja pod simboličnim nazivom Za šarene jesenje dane...

Ovom akcijom LGBT organizacije žele da upoznaju građane sa zajedničkim edukativnim projektom čiji je cilj da podstakne članove LGBT zajednice, ali i institucije da koriste i primenjuju zakonske okvire koji postoje u Srbiji a štite prava LGBT osoba.

Zabrana Parade ponosa i nasilje koje se dešava u javnim prostorima, vidljive su manifestacije neadekvatnog sistema. Međutim, različiti vidovi diskriminacije ostaju nevidljivi.

Iako u Srbiji postoji nekoliko zakona u kojima je strikno zabranjeno diskriminisati na osnovu seksualne orijentacije, praksa je sasvim drugačija. Praksa pokazuje da postoji više prijavljenih slučajeva fizičkog nasilja, ali slučajevi diskriminacije na radnom mestu ili u institucijama ostaju nevidljivi kako u javnosti tako i pred licem zakona.

Akcija Za šarene jesenje dane...deo je projekta Ujedinjenim snagama protiv diskriminacije koji se realizuje uz podršku Instituta za održive zajednice (ISC) u okviru programa Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva projektom.

Извор[уреди]