Gasprom ne odustaje od Južnog toka

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу23. фебруар 2010.
MOSKVA, 23. februara 2010. (Beta) - Ruski Gasprom ne odustaje od izgradnje gasovoda Južni i Severni tok, bez obzira što je novi predsednik Ukrajine Viktor Janukovič predložio osnivanje gasnog konzorcijuma, saopšteno je u utorak u Moskvi.

"Mi smo čuli izjavu Janukoviča da bi hteo da se vrati toj ideji (osnivanja gasnog konzorcijuma). Videćemo u kojoj formi će stići taj predlog", kazao je zamenik upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev ruskom TV kanalu Raša tudej. On je, međutim, ukazao da će "u svakom slučaju izgradnja Južnog i Severnog toka biti nastavljena, jer alternative za diversifikaciju isporuka i izvoza gasa nema".

"Izgradnja Severnog toka počeće u aprilu, a po Južnom toku, prvi gas će krenuti 2015. godine", naveo je Medvedev. Janukovič je nedavno izjavio da namerava da osnuje konzorcijum za upravljanje gasnim sistemom zemlje, što bi, po njegovoj oceni, Moskvi omogućilo da se odrekne izgradnje gasovoda Južni i Severni tok.

Prema toj ideji, Gaspromu, ukrajinskom Naftogasu i evropskim potrošačima bilo bi predloženo po 33,3 odsto učešća u tom konzorcijumu. Realizacija ideje bi, po ideji Janukoviča, omogućila Kijevu da smanji cene za gas koji uvozi iz Rusije.


Извор[уреди]