Ganićev advokat: Srbija zloupotrebljava međunarodno pravo

Извор: Викиновости

12. јун 2010.
SARAJEVO, 12. juna 2010. (Beta) - Na ročištu održanom petak u Londonu o postupku izručenja Srbiji člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, Ganićev advokat Edvard Ficdžerald optužio je Beograd da zloupotrebljava međunarodno pravo, javljaju sarajevski mediji.

Ročište je održano na zahtev Ganićeve odbrane koja osporava nadležnost suda u Londonu u postupku njegovog izručenja Srbiji.

Ficdžerald je rekao da Srbija mora da dokaže kako se ratni zločini nisu dogodili u sukobu dvaju država, jer je zvanični Beograd u prethodnim procesima pred međunarodnim sudovima tvrdio da se u Bosni i Hercegovini vodio građanski rat, a ne međudržavni.

Prema rečima Damira Arnauta, člana Ganićevog pravnog tima, moguće je da se britanski sud proglasi nenadležnim, ali i da sud odbaci proces protiv Ganića kao politički motivisan proces i iskorišćavanje sudstva.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu u Londonu po zahtevu Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici prilikom povlačenja iz Sarajeva 3. maja 1992. godine, kada je poginulo najmanje 18 vojnika, a 22 ranjeno.

Glavno ročište u ovom predmetu je zakazano u periodu od 5. do 9. jula.


Извор[уреди]