Ganić se sprema da tuži Srbiju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. август 2010.
SARAJEVO, 26. avgusta 2010. (Beta) - Pravni savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH Damir Arnaut, koji je ujedno bio i pravni savetnik bivšem članu Predsedništva BiH Ejupu Ganiću tokom sudskog procesa u Londonu, izjavio je u četvrtak da "Ganić razmatra najpogodniju formu za tužbu protiv Srbije".

"Ganić je punih pet meseci proveo u Londonu kao talac onog što je sud okarakterisao kao 'zloupotrebu britanskog pravnog sistema u političke svrhe'. To neminovno povlači dodatne pravne posledice po Srbiju, i od dana izricanja ove presude razmatraju se sve opcije, ukljucujuci najpogodniji forum za takvu tužbu", rekao je Arnaut agenciji Beta.

"Ganić ima pravo na povratak malog dela troškova od strane britanske vlade, a radi se na tome da ostatak plati Srbija", kazao je Arnaut.

Damir Arnaut je podsetio i da je Haris Silajdžić 10. avgusta uputio pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem traži da se oslobodi državljanin BiH Ilija Jurišić, koji je u Beogradu osuđen na 12 godina "zbog zločina nad pripanicima JNA u Tuzli".

Silajdžić je u pismu naveo da "sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju JNA nikada nije postignut", te da je "Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Iliju Jurišića proglasilo krivim za 'kršenje' tog navodnog sporazuma i zbog toga ga osudilo na kaznu od 12 godina zatvora".


Извор[уреди]