Gašparovič: Srbiji istaknuto mesto među kandidatima za EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. децембар 2009.
Beograd-  (Beta) Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič izrazio je nadu da će Privremeni trgovinski sporazum i proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju između Srbije i EU uskoro biti odblokirani, i to već u decembru na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU.

"Ubeđen sam da Srbiji pripada istaknuto mesto među potencijalnim kandidatima za clanstvo u EU. Slovačka je spremna da podeli sa Srbijom znanje iz procesa pridruživanja kao i iskustvo iz funkcionisanja u evropskim strukturama", izjavio je predsednik Slovacke koji u sredu dolazi u posetu Beogradu.

U intervjuu koji "Politika" u sredu objavljuje pod naslovom "EU ne može ignorisati pozitivan Bramercov izveštaj", šef slovačke države je kazao da Srbija treba da podnese zahtev za kandidaturu za članstvo u EU u trenutku kada bude sigurna u pozitivan odgovor iz EU.

"Razumemo interes Srbije da što pre preda zahtev za članstvo u EU. S druge strane, kad se razmatra pogodan trenutak za ovaj korak, veoma važno je proceniti raspoloženje u EU. Naša preporuka je - napraviti ovaj korak u trenutku kada bude siguran pozitivan odgovor zemalja članica EU", rekao je Gašparovič.

On je podsetio da Slovačka "nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, s obzirom na to da je do toga došlo bez dogovora sa srpskom stranom i uz kršenje principa međunarodnog prava".

"Ubeđen sam da će i Međunarodni sud pravde u Hagu izneti mišljenje koje će potvrditi važnost ključnih principa međunarodnog prava. Slovačka Republika je odlučila da u Hagu iznese svoju poziciju o pitanju izrade savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je Gašparovič.


Извор[уреди]