Gaće: Stanje medijskih sloboda sve je gore

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. april 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Stanje medijskih sloboda i novinarske profesije gore je danas nego neposredno nakon demokratskih promena - novinari dobijaju pretnje, izloženi su pritiscima, a još nisu rasvetljena ni ubistva naših kolega, izjavila je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće.

"Delovi policije i tajnih službi su do te mere još moćni i apsolutno koče rešavanje slučajeva ubistva naših kolega", rekla je Gaće na Skupštini NUNS-a u beogradskom Medija centru.

Predstavljajući izveštaj o radu Udruženja u protekle dve godine, Gaće je navela da NUNS sve vreme aktivno radi na tome da se ne zaborave slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinović (1994), Slavka Ćuruvije (1999) i Milana Pantića (2001), kao i pokušaja ubistva Dejana Anastasijevića, prošle godine.

Prema njenim rečima, novinarska profesija je u protekle dve godine imala mnogo poteškoća i stanje u njoj je gore nego u drugim zemljama bivše SFRJ.

Ona je navela da problem ne predstavlja samo težak socijalni položaj predstavnika "sedme sile", već i stalne pretnje, pritisci i nedovoljno bezbedni uslovi za obavljanje novinarskog posla.

Danas je novinarima teže nego pre dve ili tri godine, pre svega jer državne strukture i predstavnici političkih partija i dalje nisu svesni da su samo slobodni i nezavisni mediji garant demokratije, navela je Gaće.

Извор[уреди]