G17 plus protiv usvajanja opozicionih amandmana

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. август 2009.
Beograd-  (Beta) G17 plus očekuje da će izmene Zakona o informisanju biti izglasane 31. avgusta bez usvajanja amandmana opozicionih stranaka, koji bi suštinski izmenili i obesmislili predložene promene Zakona, izjavila je danas šefica poslaničke grupe G17 plus SUzana Grubješić.

U izjavi Beti Grubješić je podsetila da je pre letnje pauze dogovorom DS, G17 plus i LDP obezbeđena većina za usvajanje izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.

"Dodatno smo ohrabreni nakon sastanka predsednika G 17 Mlađana Dinkića sa šefom misije OEBS u Srbiji Hans Ola Urstadom, na kome je zajednički konstatovana neophodnost uvođenja stvarne odgovornosti medijske scene Srbije", izjavila je ona.

OEBS je, prema njenim rečima, izrazio punu podršku da se izmenama Zakona o informisanju uvedu pravila koja bi omogućila da se kazne oni mediji koji objavljuju laži, izvršavaju moralna ubistva ličnosti, štampaju pornografiju i uznemiravaju javnost, a ne da, kao do sada, prolaze bez ikakvih sankcija.

Kada je reč o članu koji se odnosi na mogućnost prenosa prava vlasništva, predstavnicima OEBS-a obrazloženo je da Zakon ne sprečava prodaju ili prenos javnog glasila, već samo obavezuje novog vlasnika da solidarno odgovara za sve obaveze proizašle iz poslovanja tog javnog glasila, navela je poslanica G17.

Povodom polemike o odredbi po kojoj se obustavlja delatnost osnivača javnih glasila kojima je račun u blokadi duže od 90 dana u prethodnih godinu dana poslovanja, ona je ocenila da je tu odredbu neophodno usvojiti.

Razlog je, prema njenim rečima, što prema postojećem Zakonu o javnom informisanju javna glasila nemaju status pravnog lica, te ne snose nikakvu odgovornost za obaveze proistekle iz svog poslovanja.

Cilj ove odredbe je da se onemoguće zloupotrebe koje se svakodnevno dešavaju u praksi, čime pojedina javna glasila izbegavaju odgovornost za laži koje objavljuju, kazala je Grubješić.

Извор[уреди]