Francuski ambasador očekuje ukidanje subvencija za Fijat

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. mart 2013.
Srbija -  (Beta) Francuski ambasador u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio rekao je u četvrtak da očekuje da će Vlada Srbije "bez odlaganja" vratiti pravu konkurenciju na automobilskom tržištu.

Povodom subvencionisanja prodaje vozila Fijata, Denio je u pisanoj izjavi agenciji Beta ukazao da se time narušavaju konkurencija i obaveze iz trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

"Slobodna trgovinska razmena ima svoja pravila i jedno od njih je pravilo nediskriminacije. Iz tog razloga je Evropska komisija izrazila svoju zabrinutost vezanu za odluku srpske vlade da subvencioniše kupovinu jednog vozila proizvedenog u Srbiji, čime izaziva narušavanje konkurencije što nije kompatibilno sa trgovinskim sporazumom EU i Srbije koji je trenutno na snazi", naveo je on.

Denio je rekao da "deli tu zabrinutost sa Evropskom komisijom". "Stoga se nadamo da će vlada bez odlaganja da vrati pravu konkurenciju među aktere na automobilskom tržištu, konkurenciju koja je slobodna i nije veštački stvorena, u skladu sa obavezama koje je preuzela u okviru trgovinskog sporazuma sa EU", dodao je on.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg