Francuska NVO: Ekstremna desnica u Evropi vodi do masakra

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. јул 2011.
Париз-  (Beta-AFP) - Francuska nevladina organizacija Pokret protiv rasizma i za prijateljstvo među narodima (MRAP) ukazala je na ulogu „populističkih stranaka i ekstremne desnice“ u napadima u Norveškoj, ocenivši da oni snose „veliku odgovornost za otrovnu atmosferu“ u Evropi.

Podsećajući u saopštenju na „užasnu tragediju u Norveškoj“, MRAP navodi nekoliko evropskih stranaka i političara i dodaje da se „ubijanje ne može svesti na čin jednog ludaka“.

„Širom Evrope populističke stranke i ekstremna desnica - Nacionalni front u Francuskoj, Napredna stranka u Norveškoj, Švedske demokrate (politička stanka švedskih nacionalista), Danska narodna partija (PPD), mađarski Jobik (koje predstavljaju Siv Jensen u Norveškoj, Gert Vilders u Holandiji i Marin le Pen), a da ne zaboravimo krajnju desnicu u Francuskoj.., snose veliku odgovornost za otrovnu atmosferu nad celim kontinentom“ , navodi MRAP.

MRAP je pozvao na „snažniju borbu protiv malih grupa rasista sa desnice, kao i za više odgovornosti za borbu protiv politike za koju se zna da održava ksenofobiju i odbacivanje drugog“.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg