Forman režira operu u Beogradu?

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. август 2011.
BEOGRAD, 2. avgusta 2011. (Beta) - Uprava Narodnog pozorišta pregovara sa češko-američkim rediteljem Milošem Formanom o njegovom angažovanju u Beogradu, potvrdio je u utorak agenciji Beta upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović.

"Pregovori su u toku i sve će biti poznato sredinom septembra, kada očekujemo potpisivanje ugovora", rekao je Đurović i potvrdio navode da se razgovara o tome da režiser i oskarovac u Narodnom pozorištu postavi operu Leoša Janačeka "Jenufa".

Proslavljeni režiser je najznačajniji predstavnik "novog talasa" u češkoj kinematografiji, a za rad u američkoj filmskoj industriji nagrađen je sa dve nagrade Američke filmske akademije - za filmove "Let iznad kukavičjeg gnezda" i "Amadeus".

Miloš Forman, rođen kao Jan Tomaš Forman, češki je režiser koji je tokom "Praškog proleća" 1968. godine napustio Čehoslovačku, u kojoj je bio poznat po komedijama, i preselio se u SAD.

Američko državljanstvo stekao je godinu dana po dobijanju prvog Oskara za režiju (za film "Let iznad kukavičjeg gnezda"), a takođe je bio i profesor na Kolumbija univerzitetu.


Извор[уреди]