Fond traži povratak umirovljenog vladike Artemija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. септембар 2010.
BEOGRAD, 29. septembra 2010. (Beta) - Na jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) crkvene vlasti trebalo bi da ponovo postave umirovljenog vladiku Artemija za episkopa raško-prizrenskog, zatraženo je u sredu na konferenciji za novinare u Beogradu Fonda istine o Srbima.

Asistent Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović rekao je na konferenciji na temu "Trenutno stanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi" da je SPC, posle "protivkanonske odluke" o smenjivanju vladike Artemija, izgubila autoritet. Prema njegovim rečima, vraćanjem vladike Artemija "iz tela SPC bi se uklonile sve klice razdora koje su začete protivkanonskom odlukom Sinoda" da ga smeni.

On je dodao da na opravdanost teme konferencije ukazuje i sama činjenica da je patrijarh Irinej zabranio vladiki Artemiju da govori na ovoj konferenciji za novinare. "Stanje u SPC je bolno jer je jednom srpskom episkopu - vladiki Artemiju, zabranjeno da govori na konferenciji koji je Fond organizvao", ocenio je Čvorović.

Profesor Univerziteta u Nišu Dragiša Bojović izjavio je da SPC, od umirovljenja Artemija nema kritički stav prema vlasti i da je amnestira od svih grešaka. Upozorio je i na to da svako ko ima suprotno mišljenje od državnog i crkvenog može da bude proglašen za "artemijevca".

Konferenciji za novinare prisustvova je i umirovljeni episkop Artemije, koji je trebalo da bude učesnik skupa. On je pre početka konferecije naveo da prihvata odluku patrijarha Irineja i dodao da će prisustvovati skupu ali da neće odgovarati na pitanja.


Извор[уреди]