Finansijski sektor Srbije uspešno prebrodio krizu

Извор: Викиновости

28. мај 2010.
VAŠINGTON, 28. maja 2010. (Beta) - Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je u petak da je finansijski sistem u Srbiji uspešno prebrodio svetsku finasijsku krizu, ali da će glavni izazov biti da se izdrži mogući nastavak pogoršavanja ekonomskih uslova.

U izveštaju o proceni stabilnosti finansijskog sistema u Srbiji, objavljenom na sajtu MMF-a (www.imf.org), navodi se da bi glavni rizici za bankarski sektor mogli da budu produžavanje recesije i rast kreditnog rizika zbog deviznog zaduživanja kompanija i građana.

MMF je ocenio da bi u Srbiji trebalo postepeno da se smanjuju obavezne rezerve banaka i iznos državne garancije na štednju. Potrebno je, ističe se, uvesti i procedure kojima bi se za kompanije olakšalo restrukturiranje kredita sa kašnjenjem u otplati.

Bankarski sektor u Srbiji, navodi se, visoko je kapitalizovan i likvidan i pokazao je značajnu otpornost u stres testovima, tako da ni značajan porast obima kredita sa kašnjenjem u otplati ne bi ugrozio adekvatnost kapitalizacije banaka.


Извор[уреди]