Finansijska pomoć nije ključna za napredak ka EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. април 2011.
BEOGRAD, 19. aprila 2011.(Beta) - Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas ocenio je da su sprovođenje reformi i primena zakona, a ne veća finansijska pomoć Evropske unije, ključni za napredak Srbije u pridruživanju.

U intervjuu za portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs), Mas je rekao da Nemačka nikada nije tražila od Srbije da prizna Kosovo, ali da je uvek težila tome da se pronađe rešenje za dobrosusedske odnose, što je i jedan od kriterijuma EU.

Mas je rekao da u EU ne postoji protivljenje proširenju i da Nemačka ne podržava manje od drugih članica taj proces, već da otvoreno ukazuje na nedostake koji se moraju otkloniti u pridruživanju Uniji.

"Ne smatram da smo manje otvoreni prema proširenju od drugih zemlja članica. Istina je da se mi ne krijemo iza lepih reči kada ukazujemo na nedostatke koji se moraju otkloniti pre nego što EU razmotri sledeći korak u procesu proširenja", rekao je on dodajući da je takav pristup "iskreniji i korisniji" za zemlje koje žele u EU.

Upitan da li smatra da bi Srbija mogla da dobije status kandidata na jesen, on je rekao da će to zavisti od ostvarenih rezultata, a ne vremenskog okvira. "To nije pitanje kalendara, već pitanje kako brzo možete da ostvarite uslove koji su postavljeni. To je stvar zasnovana na zasluzi, a ne na kalendaru", rekao je on.


Извор[уреди]