Film Linkoln dobio najviše nominacija za Oskara

Извор: Викиновости


10. januar 2013.
Beverli Hils/ SAD (Beta-AFP) - Film „Linkoln“ Stivena Spilberga dobio je najviše nominacija za nagradu Oskar, 12, ispred "Pijevog života" Anga Lija sa 11, saopštila je u četvrtak američka Akademija filmske umetnosti i nauke.

Stiven Spilberg
Слика: Gerald Geronimo.

U konkurenciji za Oskara za najbolji film, pored ova dva filma, nalaze se i "Jadnici" (osam nominacija), "Happiness Therapy" (osam), "Argo" (sedam) i "Zero Dark Thirty" (pet), kao i "Ljubav" Mihaela Hanekea, koji je kandidat i za najbolji strani film (pet nominacija).

Za najbolju mušku ulogu nominovani su Danijel Dej-Luis (Linkoln), Bredli Kuper (Silver Linings Playbook), Hju Džekmen (Jadnici), Hoakin Feniks (Master) i Denzel Vašignton (Flight).

Francuskinja Emanuela Riva (85) nominovana je za najbolju žensku ulogu u filmu "Ljubav". Nominovane su i Džesika Čestejn (Zero Dark Thirty), Dženifer Lorens (Happiness Therapy), Naomi Vots (The Imposible) i Kvenzane Volis (Beast od the Southern Wild).

Za režiju su nominovani Haneke (Ljubav), Ben Zeitlin (Beast of the Southern Wild), Ang Li (Pijev život), Stiven Spilberg (Linkoln) i Dejvid O. Rasel (Silver Linings Playbook).

Svečana ceremonija dodele Oskara biće održana 24. februara Los Anđelesu.

Izvor[уреди]