Film Dinka Tucakovića o poseti režisera Nikolasa Reja SFRJ

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. децембар 2009.
Beograd-  (Beta) Dugometražni igrani film Dinka Tucakovića "Doktor Rej i đavoli", o boravku američkog režisera Nikolasa Reja (Nićolas Ray) u Beogradu šezdesetih godina, biće sniman od maja do oktobra 2010. godine, saopštila je produkcijska kuća "Viktorija film".

Premijera je, kako se navodi, planirana za 2011. godinu, na stotu godišnjicu rođenja Nikolasa Reja (1911-1979), autora kultnog filma "Buntovnik bez razloga" (1955) koji je od Džejmsa Dina (James Dean) napravio zvezdu.

U vreme kada je Nikolas Rej posetio Beograd, tasašnjom Jugoslavijom krstarili su Orson Vels i Frensis Ford Kopola, kinematografijom su se bavili pisci Slobodan Selenić i Borislav Mihajlović Mihiz, a studio "Avala film" i njegov direktor Ratko Dražević pokušavali su da u bivšoj Jugoslaviji naprave balkanski Holivud.

Film će biti realizovan sa partnerima iz Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, sa Draganom Bjelogrlićem, Sergejem i Branislavom Trifunovićem, Svetozarom Cvetkovićem, Anicom Dobrom, Gordanom Kičićem i Anom Sansa u glavnim ulogama.


Извор[уреди]