File dolazi da ohrabri zvaničnike Srbije na putu ka EU

Извор: Викиновости


17. септембар 2010.
BEOGRAD, 17. septembra 2010. (Beta) - Evropski komesar za proširenje Štefan File dolazi danas u Beograd kako bi podstakao srpske zvaničnike da se suoče sa ključnim izazovima na putu ka EU, uključujući i saradnju sa Haškim tribunalom.

Uoči posete Beogradu File je agenciji Beta rekao da će njegova poruka biti da "snažno ohrabri srpske zvaničnike da se uhvate u koštac s ključnim izazovima u sprovođenju programa reformi usmerenih ka EU, uključujući pravosuđe, bitku protiv korupcije i saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju".

Evropski komesar takođe je izrazio nadu da će zemlje EU "veoma brzo" postići saglasnost da zatraže mišljenje od Evropske komisije o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU, dodajući da je Evropska komisija spremna da izradi mišljenje čim dobije takav zahtev.

File će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Najavljeni su i sastanci sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, šefom diplomatije Vukom Jeremićem, ministarkom pravde Snežanom Malović, ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i direktorkom Kancelarije za evropske integracije Milicom Delević.


Извор[уреди]