Пређи на садржај

Fijon: Francuska podržava Srbiju na putu ka EU

Извор: Викиновости


7. април 2011.
Pariz/ Francuska (Beta) - Francuski premijer Fransoa Fijon ponovio je u petak da Francuska daje punu podršku ulasku Srbije u EU uniju i izrazio nadu da će ubrzo biti ispunjeni svi uslovi da ona tokom 2011. stekne status kandidata za ulaz u EU.

U zajedničkom saopštenju za štampu posle razgovora Fijona i predsednika Srbije Borisa Tadića u Parizu navodi se da su se oni založili za produbljivanje odnosa dve zemlje i ocenili da će oni biti dodatno učvršćeni potpisivanjem u petak ugovora o strateškom partnerstvu.

Tokom razgovora istaknuta je i potreba za jačanje ekonomskih odnosa, uz naglasak na industrijsku saradnju, posebno u velikim infrastrukturnim projektima kao što je beogradski metro i drugim gde bi stručnost francuskih kompanija mogla da doprinese sektoru javnih usluga u Srbiji.

Tadić i Fijon razgovarali su i o perspektivama saradnje na Balkanu, kao i o dijalogu Beograda i Prištine, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije sastaće se u petak s francuskim kolegom Nikolom Sarkozijem, na radnom ručku u Jelisejskoj palati.

U delegaciji koju predvodi Tadić su i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Predsednik Srbije održaće u petak i predavanje na Vojnoj akademiji na temu "Srbija, Francuska i Evropska unija", a prisustvovaće i otvaranju izložbe u spomen umetnice Olje Ivanjicki i položiti vence na Trijumfalnoj kapiji i srpskim vojnicima na groblju Tije.

Извор[уреди]