Fijat seli najpopularnije modele iz Poljske

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу23. децембар 2009.
Пољска -  (Beta) - Poljska fabrika Fijata u mestu Tihi ostaće bez najpopularnijih modela automobila koji imaju najbolju prođu na evropskom tržištu i u vreme krize, pošto se proizvodnja "pande" seli u Italiju, a kragujevačka Zastava će proizvoditi novi model malog automobila, javljaju u sredu poljski mediji.

"Panda" i "mali fijat 500" su okosnica proizvodnje poljske fabrike, koja je do sada imala i monopol na proizvodnju malih modela torinskog proizvođača vozila. Kako ukazuju mediji, premeštanje proizvodnje budućeg Fijatovog mpodela "topolino" u Kragujevac predstavljaće osetan udar za poljsku fabriku.

Još više će je, prema ocenama analitičara, pogoditi premeštanje proizvodnje "pande", nove verzije tog modela, u Italiju. Za 11 meseci ove godine u Fijatovoj poljskoj fabrici je proizvedeno 276.000 "panda", što je polovinu rekordne ukupne proizvodnje od 554.300 automobila. Izvezeno je 97 odsto proizvodnje fabrike, jedine u Poljskoj koja je ove godine povećala proizvodnju.

Poljski vicepremijer i ministar privrede Valdemar Pavlak optužio je Italiju za protekcionizam i naglasio da ne postoje nikakvi ekonomski razlozi da se proizvodnja seli.


Извор[уреди]