Пређи на садржај

Festival viteštva u Manasiji obogaćen "Augmented Reality - Manasija 2015" aplikacijom

Извор: Викиновости
Manastir Manasija
Слика: Laslovarga.

3. septembar 2015.
Despotovac/ Srbija (PRobjave) - Međunarodni festival viteštva „Despot Stefan Lazarević“ - JUST OUT Manasija 2015, čiji je pokrovitelj bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, održan je od 25. do 27. avgusta u okviru manastira Manasija, u blizini Despotovca.

Manifestacija je održana u susret izuzetno značajnog jubileja - 600 godina manastira Manasija, sa ciljem promocije srpske kulture i baštine, a uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Srbije, Bugarske, Češke, Francuske, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine, Rusije, Kine, Mađarske i Rumunije. Specijalni gosti bili su monasi Šaolina, koji su izveli spektakularan nastup prve i druge večeri festivala.

Program koji je u tri dana gledalo više od 13.000 posetilaca festivala je bio koncipiran sa ciljem da se na što bolji način širokom auditorijomu približi srednjovekovna kultura Srbije, evropskih država kao i da se promovišu vrednosti ove epohe. Manifesticija je obuhvatala: Vizitorski centar - postavku sa istorijskim činjenicama iz doba Despota Stefana Lazarevića, izložbu srednjovekovnih zanata, prateći kulturno-umetnički sadržaj, radionice za decu sa kulturnim i sportskim aspektom.

Za potrebe Vizitorskog centra kreirana je multimedijalna mobilna aplikacija „Augmented Reality - Manasija 2015“ tehnologijom koja omogućava da se informacije iz stvarnog sveta kombinuju sa računarski generisanim slikama i sadržajem i tako objedinjene se prikazuju na računaru, tabletu ili mobilnom telefonu.

Извор[уреди]