Пређи на садржај

Festival baleta u Narodnom pozorištu

Извор: Викиновости


12. април 2011.
BEOGRAD, 12. aprila 2011. (Beta) - Festival baleta Providens iz SAD, izvešće u sredu na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, predstave "Predaja", "Stihovi" i "Koma" u koreografiji Viktora Plotnikova, u okviru Osmog beogradskog festivala igre.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung rekla je na konferenciji za novinare da će u sredu u Narodnom pozorištu biti dodeljeno i priznanje "VIP poziva" za istaknutog plesnog stvaraoca iz Srbije koji živi i radi u inostranstvu, solisti baleta Mihajlu DJuriću koji je i umetnički direktor Festival baleta Providens.

Prema njenim rečima, ideja je da baletski umetnici koji su iz Srbije otišli u insotranstvo, bilo da su igrači, koreografi, direktori baletskih kompanija, repetitori ili pedagozi, dobiju konkretnu mogućnost da se posle mnogo godina vrate na scene na kojima su napravili svoje prve baletske korake i predstave presek svog rada od odlaska iz Srbije.

Mihajlo Đurić je rekao da je on poslednji put u Srbiji nastupio pre više od 20 godina, kao i da je veoma uzbuđen što ima prilike da u Narodnom pozorištu predstavi Festival baleta Providens, čiji je on umetnički direktor.

U okviru Beogradskog festivala igre, koji će trajati do 18. aprila, nastupiće 12 plesnih kompanija iz Belgije, Izraela, Italije, Slovačke, Austrije, Holandije, SAD, Francuske, Švedske i Velike Britanije.


Извор[уреди]