Ferhagen: Tadić i Jeremić obećali mi hapšenje Mladića

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. oktobar 2008.
Novi Sad/ Srbija (Beta) - Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen izjavio je da će holandski parlament biti među prvima koji će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) sa Srbijom, ako Srbija ispuni punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Ferhagen je u intervjuu za današnji novosadski "Dnevnik" rekao da su mu predsednik Srbije Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji obećali punu saradnju s Haškim tribunalom, odnosno hapšenje Ratka Mladića.

"Holandija je uvek bila stroga, ali i veoma fer po pitanju politike proširenja Evropske unije. Ako EU želi da ima podršku građana za svoju politiku proširenja, onda političari moraju da se drže obećanja koje su dali", rekao je Ferhagen.

On je podsetio da je EU postavila kriterijume i za članstvo i za ŠP, a ako srpske vlasti ispune ono što su obećale, što znači da će uhapsiti Ratka Mladića, Holandija će s velikim zadovoljstvom biti prva zemlja koja će ratifikovati ŠP sa Srbijom.

Извор[уреди]